Agenda


Escola de Naturalistes per joves i adults
L’Escola de Naturalistes està pensada per tots aquells joves i adults que els agradi la natura i/o que volen aprendre i formar-se més sobre tot el que l’envolta. És una activitat totalment pràctica, pensada per fer-se a l’aire lliure, i per tant cal venir ben equipat, per tal d’aprendre sobre la natura en qualsevol moment de l’any. Treballem a través de diferents metodologies: l’experimentació, el joc, l’observació, l’estudi dels processos naturals i la creativitat, entre d’altres.
16-10-2021 18-06-2022
Riudarenes
Fundació Emys
25
Exposició: "El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!"
Exposició fotogràfica divulgativa sobre el tritó del Montseny, un organisme únic i endèmic d’aquest massís. Malauradament la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN) l’ha catalogat com a espècie en perill crític d’extinció. L’objectiu de la mostra és difondre el coneixement d’aquest amfibi i de l’hàbitat on viu, les amenaces que posen en perill la seva supervivència i les actuacions que es duen a terme per millorar la seva conservació.
01-11-2021 30-01-2022
Tordera
Xarxa de Biblioteques i Xarxa de Parcs Naturals
Gratuït
937 642 560 / tordera@diba.cat
La Feixa dels Ocells
Els diumenges, a Can Coll, podreu contemplar els ocells més comuns de Collserola. Préstec gratuït de prismàtics. Al Centre d’Informació també trobareu una petita menjadora on es poden fer observacions tots els dies de la setmana.
07-11-2021 20-03-2022
Barcelona (Parc Natural de Collserola)
Parc Natural de Collserola
Gratuït
Exposició: Playmobil i natura
Els clicks de Playmobil ens presentaran diferents treballs en la recerca de la natura o en com la podem protegir. Des de l’expedició del Beagle amb Charles Darwin al capdavant fins les tasques dels nostres agents rurals als parcs naturals. Des dels equips d’extinció dels focs forestals a la lluita contra les pandèmies. De l’inici de l’evolució humana a com intentem protegir les darreres espècies de grans primats.
14-12-2021 27-02-2022
Granollers
Museu de Ciències Naturals de Granollers
Gratuït
938 709 651 / activitats@mcng.cat
Xerrada : “La importància dels aiguamolls i zones humides”. I en ambient urbans?
Vine a celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides aprenent sobre aquests rics espais naturals, que juguen un paper decisiu també a les ciutats i per la biodiversitat urbana.
27-01-2022
Barcelona
SEO BirdLife; DEPANA; XCN
Gratuït
info@voluntariatambiental.cat
Recuperem l'albereda de la font Cervellona
Presentació del projecte i, tot seguit, plantada de plançons d'àlbers i altres espècies pròpies del bosc de ribera i recollida de deixalles.
29-01-2022
Vila-rodona, Aiguamúrcia
Associació Mediambiental La Sínia, Ajuntament de VIla-rodona, Ajuntament d'Aiguamúrcia
Gratuït
voluntariat@riugaia.cat
Curs sobre canvi climàtic: Impactes i amenaces al Mar Mediterrani
Amb aquest curs, entendràs millor en què consisteix el canvi climàtic, aprofundiràs en els impactes meteorològics i sobre la biodiversitat que suposa al Mar Mediterrani, interpretaràs les seves conseqüències al sector pesquer, coneixeràs els projectes de conservació de fauna marina mediterrània que es desenvolupen al CRAM i reflexionaràs sobre possibles solucions al canvi climàtic. Format presencial o online.
29-01-2022 30-01-2022
El Prat de Llobregat / Online
CRAM
190
93 10 10 170
Il·lustració naturalista: Petits mamífers
T’agrada l’art i la natura? Apropa’t al món del dibuix naturalista i científic. Aprendrem a il·lustrar tot tipus d’elements naturals. Taller de dibuix adreçat a totes aquelles persones interessades en la natura i en el dibuix, que vulguin introduir-se o bé perfeccionar-se en el món de la il·lustració naturalista.
29-01-2022
Sabadell
ArtQuaderna
40
Via Verda Sant Llorenç-Collserola – Matí de Plogging al bosc de Castellarnau
Saps què és el Plogging? És una activitat que combina passejar i/o fer esport a la natura mentre es recull brossa. El dia 29 de gener passejarem i retirarem escombraries i residus del bosc de Castellarnau de Sabadell, juntament amb alguns alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Arraona.
29-01-2022
Sabadell
ADENC
Gratuït
Taller de caixes niu per a mallerenga
Vine en família per construir caixes niu, que es penjaran a l’àmbit natural de Santa Bàrbara.
29-01-2022
Santa Bàrbara
Profauna Terres de l’Ebre
Gratuït
977 719 136
Cens d'hivern dels Ocells dels Jardins
quest cap de setmana és el darrer de gener i això vol dir que toca fer el cens d’hivern a Ocells dels Jardins! Recordeu que podeu participar al projecte quan vulgueu, però els darrers caps de setmana de gener i maig són els únics obligatoris. Participar és molt fàcil: entreu a www.ocellsdelsjardins.cat, registreu el vostre jardí, descarregueu la fitxa i compteu tots els ocells que veieu en un període breu de temps.
29-01-2022 30-01-2022
Catalunya
Institut Català d'Ornitologia (ICO)
Gratuït
Coneixem l’Estany de Sils durant l’hivern
Visita guiada per conèixer l'Estany de Sils durant l'hivern. Es farà una ruta al voltant de la zona dels aguaits on es parlarà de la fauna i flora que hi trobem a l’entorn i com afronten aquestes èpoques més gèlides. A més, ens endinsarem en la història arrelada a l’Estany de Sils i ens conscienciarem dels comportaments que s’han de seguir en un espai natural protegit.
29-01-2022
Estany de Sils
Fundació Emys
Gratuït
Construcció de menjadores per a ocells
La col·locació de menjadores en jardins i balcons ens permet observar les diferents espècies que les visiten, alhora que les ajudem a passar el rigorós hivern. A càrrec d’Àngel Bonada, de Taigà, natura als Pirineus.
29-01-2022
Bagà
Parc Natural del Cadí - Moixeró
6
93 824 41 51 / pncadimoixero@gencat.cat
Sortida ornitològica a Torre Marimon
Visitarem els voltants de Torre Marimon, una zona agroforestal de la Plana del Vallès on podrem observar tant els ocells hivernants que aprofiten els camps de conreu per buscar aliment com els propis dels boscos de l’entorn.
29-01-2022
Caldes de Montbui
ADENC
10
Sortida fotogràfica: "Envoltats pel blanc"
Sortida de cap de setmana al Cadí, dormint al Refugi del Rebost (refugi d'alta muntanya). Farem excursions, dormirem en un refugi de muntanya i gaudirem de la natura, tot aprenent fotografia amb la neu com a fil conductor. El preu del taller inclou pernoctació en refugi i àpats.
29-01-2022 30-01-2022
Coll de Pal, Bagà (Parc Natural del Cadí - Moixeró)
Parc Natural del Cadí - Moixeró, BarcelonaPhoto
110
barcelonaphoto@icloud.com / 655805473
[EXHAURIT] Curs d'introducció a l'ornitologia al Delta del Llobregat
Aquest curs de quatre sessions intensives té com a finalitat que els alumnes s’iniciïn en la identificació d’ocells al camp i aprenguin aspectes essencials de la biologia de les aus per aprofundir més en el coneixement de l’ornitologia, amb una part teòrica molt sòlida basada en el millor material de prestigiosos centres de formació internacionals. No cal experiència prèvia. Amb aquest curs aconseguiràs que l’experiència d’observar ocells superi el concepte d’identificar l’espècie.
30-01-2022 12-03-2022
Viladecans / Delta del Llobregat
Institut Català d'Ornitologia (ICO)
125
marina.cuito@ornitologia.org
Sortida ornitològica a Olot: Els ocells de bosc
Aquest diumenge farem la ja tradicional sortida hivernal a la Garrotxa per identificar i conèixer ocells de bosc amb l’ornitòleg Joan Ventura.
30-01-2022
Figueres / Olot
IAEDEN - Salvem l’Empordà
5
iaeden@iaeden.cat / 972 670 531
Els Paisatges del Mediterrani
Des de Fontanilles a Llabià pel puig de la Font Pasquala, mirador excepcional sobre de la plana del Baix Ter: els Paisatges del Mediterrani.
30-01-2022
Fontanilles, Llabià i Gualta
Gisfera
Gratuït
621 219 634 / pnmontgri@gisfera.com
Matinal ornitològica a la Feixa dels Ocells
Coneixerem les tècniques d’observació dels ornitòlegs i aprendrem a fer servir els prismàtics i el telescopi terrestre. Des dels amagatalls de la Feixa dels Ocells podrem gaudir dels ocells de ben a prop. La Feixa és una instal·lació d’educació ambiental i suport a l’avifauna equipada amb menjadores, fruiterar, un espai de conreu i una petita bassa.
30-01-2022
Cerdanyola del Vallès (Collserola)
Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Gratuït
Sortida ornitològica: Ocells de Salou
Fer una passejada pel Cap de Salou ens permet veure les espècies típiques de la màquia mediterrània i zones antropitzades, també ens ofereix la possibilitat de trobar-nos amb alguna espècie marina com les gavines, els corbs marins i potser un mascarell llunyà. De la mà d’Eugeni Capella, biòleg. Sortida de nivell inicial, per a persones que es volen iniciar en l’observació d’aus. Apte per a famílies.
30-01-2022
Salou
GEPEC - EdC
10
activitats@gepec.cat
Sortida ornitològica al Delta de l'Ebre
El mes de febrer és un bon moment per observar ànecs hivernants al Delta de l’Ebre com xarxets, ànecs xiulaires, cuallargs, morells... i altres aus aquàtiques com el cabussó collnegre, i amb una mica de sort calàbries... També hi abunden limícoles i ardeids, capons reials i flamencs!
05-02-2022
Delta de l'Ebre
Institut Català d'Ornitologia (ICO)
30
[EXHAURIT] Curs d'identificació d'ocells
La finalitat d'aquest curs és la de treballar en la tècnica de la identificació d'ocells al camp. No és necessari tenir coneixements previs, però està pensat com a continuació natural en la formació de l'alumne que hagi fet els curs d'Introducció a l'Ornitologia. Cada jornada es dedica a un grup d'ocells diferent i combina una part de camp i una part teòrica on es repassen els trets més distintius de cada grup i es consoliden els coneixements obtinguts al camp.
19-03-2022 11-06-2022
Viladecans
Institut Català d'Ornitologia (ICO)
200
marina.cuito@ornitologia.org