Què és OxigeNATs?

OxigeNATs i més

OxigeNATs és un espai audiovisual multiplataforma, original i propositiu, amè i rigorós alhora, d’actualitat naturalista, de divulgació i descoberta de la biodiversitat i del paisatge. Del que està passant ara a la natura i alhora, amb coneixements i descobertes atemporals, sempre interessants i útils. Dirigit a un públic transversal, posant de relleu que el gaudi i l’interès per la natura és a l’abast de totes les edats, gèneres, orígens i perfils personals.

Un espai que vol aglutinar el sector ambiental, treballant-hi colze a colze i impulsant-ne el missatge i sent-ne caixa de ressonància. Al servei de les entitats d’estudi i conservació de la biodiversitat i de la seva activitat, i amb el suport d’ens públics i privats vinculats a la gestió, el gaudi responsable i el coneixement de la natura: sector primari, editorials, equipaments, comerços i empreses ecoturístiques, entre d’altres.

Combina les aportacions d’equips i professionals joves, motivats i amb criteri, amb una direcció amb més de 25 anys d’experiència divulgant i il·lustrant natura. Un projecte amb la llibertat de donar la informació fresca i autèntica, ben treballada, amb espai per a l’amateurisme rigorós i auto-exigent i per a la ciència professional i compromesa amb la societat.

OxigeNATs vol generar impacte en diferents grups de població i de diferents maneres: des de l’audiència matinal de TV3 fins al públic infantil i juvenil a través de les xarxes socials, amb un format elàstic i adaptable a les oportunitats: col·laboracions amb entitats científiques i del tercer sector ambiental, obert a altres comunicadors i mitjans, persones individuals, institucions, projectes petits i grans.

Amb la voluntat d’esdevenir una eina per fer arribar a un públic objectiu molt ampli un contingut pedagògic, sense ser alliçonador, amb una visió positiva, informada, rigorosa, crítica i participativa de la biodiversitat i les seves interaccions amb l’activitat humana.

Un projecte viu

OxigeNATs té alguna cosa d’organisme viu...

La seva activitat està subjecta -segons el moment, per bé o per no tan bé- a la disponibilitat laboral, la inspiració, la salut i el moment vital de les persones que el fan possible. OxigeNATs no té, per tant, un equip ni estructura fixes, un full de ruta tancat, un pressupost ni un calendari de producció audiovisual regular i estable, més enllà del manteniment constant, d’ençà de la tardor de 2021, de l’Agenda Naturalista. La intuïció, la inspiració, l’aprenentatge -dels encerts, i també dels errors-, les ganes de provar-ho i les sinèrgies i connexions més o menys casuals són elements essencials del que mou OxigeNATs.

Una part important de l’activitat comunicativa generada -la pròpia Agenda Naturalista, els 40 capítols de ConfiNATs i els 15 d’OxigeNATs-, ha estat fins ara realitzada per amor a l’art (i a la natura!), per part de les persones implicades.

Els deu vídeos de l’Estat Natura, els set del Reconnectem amb la Natura- i les col·laboracions amb TV3, en canvi, han rebut finançament extern. El projecte GeneracioNATs, ara mateix en gestació, compta amb el recolzament econòmic de la Fundació Catalana per a la Recerca.

En qualsevol cas, és el propi ­ritme vital de les persones que en cada moment fa possible les peces cque composen OxigeNATs el que marca la seva cadència i capacitat de producció.

Una mica d'història...

A OxigeNATs ens agrada explicar històries.
També la nostra. Si us interessa, vet-la aquí -encara que no ho sembli... resumida!

2020
Obrim una finestra als ocells en ple confinament…
i prenem aire amb el desconfinament!

Tot plegat sorgeix durant el confinament de la primavera de 2020, lligat a la crisi de la Covid 19. D’una idea seminal senzilla de dos amics confinats -explicar els ocells que podem veure de casa estant-, de Toni Llobet, artista naturalista, i Ponç Feliu, biòleg. Inicialment, emès des de les xarxes socials de Naturaprop -i amb la col·laboració i difusió, de seguida, de l’ICO, l’Institut Català d’Ornitologia.
El que havien de ser 15 dies tancats a casa van acabar sent-ne 40. Quaranta capítols diaris, ininterrompudament, gravats des del balcó de casa en Ponç Feliu, amb col·laboradors diaris d’arreu de Catalunya i coordinació i edició a cura de Toni Llobet. Amb moltíssima activitat a xxss, concursos i directes, catalitzant la comunitat ocellaire confinada del país.
Acabat el confinament “dur”, i amb la inèrcia de 40 capítols de ConfiNATs i un munt de connexions i històries de natura per compartir, vam decidir respirar fons i celebrar aquella primavera tardana fent l’ OxigeNATs, la versió setmanal, ampliada -en temps i continguts- del format original. Finalment vam produir, setmanalment, 9 capítols -de maig a juliol- d’entre 15 i 20 minuts de durada, incloent continguts de natura molt més enllà dels ocells, i comptant amb nous col·laboradors i molta activitat a xxss.
Després de la febre de produccions audiovisuals primaverals, més o menys confinades, el projecte va quedar en repòs. Fins que a l’octubre vam fer convidats a parlar del petit fenomen del format Confi-OxigeNATs al Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC) a Menorca, organitzat per la SOM i l’ICO. I allà vam presenciar l’excel·lent presentació -sobre rapinyaires forestals- d’una jove biòloga amb vocació de comunicadora, la Júlia Alcaraz, que va explicitar-nos la seva connexió amb el nostre format.
D’aquí va sorgir la proposta que ella prengués el relleu d’en Ponç, nomenat aquella tardor director del Parc Natural del Cap de Creus -i 100% absorbit pel càrrec-, i esdevingués presentadora, coordinadora de continguts, coguionista i en síntesi, copilot d’OxigeNATs. Com a primer exercici de treball en equip vam fer, junt amb l’Oriol Cervera, biòleg company de promoció de la Júlia i wildlife filmmaker, un breu vídeo resum de l’any 2020 -accidentat, però ben ple d’ocells- que tancàvem.

2021
Ens renovem, ampliem equip
i assumim produccions i reptes externs

Amb aquest nucli renovat i ple d’energia, el 2021 vam reiniciar el projecte OxigeNATs, amb la idea d’emetre’n diversos capítols durant la primavera-estiu.
Autoproduïts, i per tant amb la cadència que les nostres vides i recursos fessin possible. Reincorporant a l’equip l’Eva Colomina, col·laboradora de la primera edició.
Al repte d’autoproduir els capítols d’OxigeNATs s’hi va afegir, per una part, la proposta -que no vam poder refusar...- de tenir una finestra oberta als Matins de TV3, quinzenalment, exposant-hi continguts de natura generats per OxigeNATs, presentats per Toni Llobet.
De l’altra, aquella mateixa primavera vam rebre l’encàrrec de produir 10 peces de vídeo de síntesi de l’informe “Estat de la natura a Catalunya 2020”, per part del Departament d’Acció Climàtica. Inicialment havien de formar part dels capítols d’OxigeNATs, però van acabar sent una sèrie de vídeos amb ­entitat pròpia, de guionat i execució especialment laboriosa, per la densitat, complexitat i precisió dels continguts a exposar-hi, extrets de l’informe i supervisats tècnicament per les entitats de recerca implicades.
Tota aquesta feina va tenir la seva repercussió en part de l’equip, així que prioritzant la salut vam aturar la producció de capítols abans del previst, a primers de juny, havent-ne completat un total de 5, menys dels inicialment previstos però de factura millorada respecte la primera edició. Com a culminació de la temporada, l’equip va fer una estada de gravació de continguts al Centre d’Art i Natura de Farrera, al Pallars, coincidint amb la trobada final del projecte FaunaPyr, de l’ICO, CTFC i Aranzadi.
Després d’un estiu de repòs, a la tardor vam iniciar la producció de l’Agenda Naturalista, un espai dins el web d’OxigeNATs que recull activitats d’entitats d’arreu, actualitzat contínuament i difós setmanalment a través de les xxss.

2022
Nous projectes,
a OxigeNATs i més enllà

El 2022 vam iniciar-lo amb l’objectiu de tornar amb els capítols d’OxigeNATs, de producció 100% pròpia. En vam poder realitzar un, perquè tot just acabat d’encetar l’any vam rebre un altre encàrrec, molt estimulant: realitzar una sèrie de peces per a la difusió de les efemèrides ambientals i les activitats vinculades a la Setmana de la Natura, en el marc de la campanya “Reconnectem amb la Natura”. Ens hi vam abocar de ple, generant les set peces en un període de temps molt curt i intens (maig-juny).
A l’estiu es va concretar la concessió de l’ajut de la Fundació Catalana de la Recerca, a través de la beca Joan Oró, per a la realització del projecte GeneracioNATs. Fruit d’una de les pluges -torrencials- d’idees de l’equip d’OxigeNATs del 2021, aquest projecte està realitzat íntegrament pel jove equip format per Júlia Alcaraz, Oriol Cervera i Eva Colomina. Actualment està en fase de pre-producció.

Qui som

OxigeNATs té poca estructura, i menys encara, fixa!

Toni Llobet

Artista naturalista, és el creador i alma mater d’OxigeNATs. Hi ha fet gairebé tots els papers de l’auca. Fins ara hi ha actuat de director, productor, guionista, càmera, coordinador de continguts, realitzador, muntador, il·lustrador i, en les col·laboracions amb Els Matins de TV3 (2021-22), com a presentador. Segueix dirigint i sent el responsable, en última instància, d’OxigeNATs, però no intervé en la principal producció en curs, GeneracióNATs.

Ponç Feliu

Biòleg, ara està desvinculat d’OxigeNATs, en tant que director del Parc Natural de Cap de Creus des del 2021, però va ser motor del projecte des del principi, al març de 2020. Va presentar diàriament durant 40 dies consecutius de confinament l’espai ConfiNATs, amb prismàtics al terrat, i de maig a juliol del mateix any, setmanalment, els primers 9 capítols d’OxigeNATs.

Júlia Alcaraz

Biòloga, es va incorporar a OxigeNATs el 2021, com a presentadora, coordinadora de continguts i co-guionista dels cincs capítols generats la primavera d’aquell any, i va ser coresponsable d’engegar l’Agenda Naturalista. El 2022 ha posat veu i presentat els 10 capítols de l’Estat Natura i els 7 de Reconnectem amb la Natura, a banda de presentar l’únic capítol d’OxigeNATs d’aquesta temporada i dur les xarxes socials el primer semestre de l’any. Actualment és part de l’equip que treballa en el projecte GeneracioNATs.

Eva Colomina

Realitzadora, col·labora amb OxigeNATs des de la primera temporada. El 2020 va participar en l’edició i grafisme de la ­Previsió Naturalista, i des del 2021 ha estat part essencial en la gravació, edició, producció i grafisme de tots els capítols d’OxigeNATs i en les produccions Estat Natura i Reconnectem amb la Natura, mitjançant la seva productora, Feristela Media, a banda d’intervenir en el disseny de la web. Ara mateix treballa en el gestant GeneracioNATs.

Oriol Cervera

Biòleg i realitzador, va ser part de l’equip de la segona temporada d’OxigeNATs, el 2021, fent tasques de càmera, producció i realització. Col·laborador puntual el 2022, ara mateix és part essencial, com a productor i realitzador, del GeneracioNATs, la producció prevista pel primer semestre de 2023.

Jacobo Krauel

Editor i educador ambiental, des del 2022 porta els continguts i actualització de l’Agenda Naturalista, i des de desembre d’aquest any s’encarrega també de les xarxes socials d’OxigeNATs.

Noemi Roset

Realitzadora, ha estat part de l’equip d’OxigeNATs el 2021 i el 2022. Hi ha treballat essencialment com a càmera, en múltiples peces dels diferents capítols d’OxigeNATs, sobretot aquelles amb un element humà -mainada, acció, grups- rellevant.

Clara Cortadelles

Fotògrafa i dissenyadora, va col·laborar activament a la difusió de la primera temporada d’OxigeNATs el 2020, amb la seva feina gestionant les xarxes socials d’Oryx. El 2021 va ser la responsable de xxss dels capítols d’OxigeNATs.

Eloi Rovira

Ambientòleg (i programador informàtic de facto), és qui ha programat la web d’OxigeNATs i l’Agenda Naturalista.

Gerard Carbonell

Biòleg i pilot de drone, és la persona al darrere del gruix de les imatges de drone que apareixen a les diferents produccions d’OxigeNATs.

Pau Pagès

Biòleg i mestre

Dani Fernández-Guiberteau

Herpetòleg del GRENP i el CREAC, ha estat presentador i coordinador de els continguts d’OxigeNATs vinculats a herpetologia en les edicions de 2020 i 2021.

Eli Bonfill

Biòloga, instructora de busseig i codirectora de Plàncton Diving, ha presentat els continguts vinculats al mar en les edicions 2020 i 2021 d’OxigeNATs.